Et hav av muligheter


Planlegger du et nytt hus, skifte av kledning eller kanskje du skal bygge på, så har du et hav av muligheter når det kommer til hvilken type kledning du kan bruke.

Spesielt de 10 siste årene har det kommer en rekke nye kledningstyper som har blitt populære.

Noen av de er f.eks. Kebony, Accoya, forskjellige varmebehandlede tresorter. Samtidig ser vi at kjerneved (også kalt adel), royalimpregnert og gran brukes ofte.

Hvordan velge?

Det er ikke enkelt å velge blant alt dette. Det er ikke bare de tekniske egenskapene som avgjør hva en velger, men ikke minst pris og utseende.

Så for å hjelpe til i denne jungelen av muligheter så har du her en kjapp og praktisk oversikt over 3 av de mer spesielle typene som finnes og hva vi mener de passer hvor.Accoya

Dette er radiatafuru som er gjennomimpregnert i en helt spesiell prosess som gir det karakteristiske egenskaper.

Accoya fåes i store og kvistfrie dimensjoner (opptil 300 mm bredde), er Svanemerket og er helt vedlikeholdsfritt, med 50 års fabrikkgaranti mot råte.

Det passer godt til moderne bygg og gir et helt spesielt uttrykk.

Accoya er utmerket for de som ønsker null vedlikehold og et helt spesielt uttrykk, men det er ikke billig og passer ikke på alle bygninger.


Kebony

Kebony lages i Skien og er blant de ledende produsentene av vedlikeholdsfritt trevirke i Norge som også holder høy miljøstandard.

Kebony leverer ulike typer tresorter som er gjennomgått en keboneringsprosess som gjør det veldig motstandsdyktig mot sopp og råte.

Det har et karakteristisk brunt ytre, og Kebony kan ved første øyekast minne om brun og upigmentert, royalimpregnert kledning.

Etterhvert som tiden går vil brunfargen skifte til å bli sølvgrå.

Kebony er heller ikke av de rimeligste valgene, men er allsidig i bruk og brukes bla. i maritime miljøer.


Kjerneved / Malmfuru

Malmfuru er en fellesbetegnelse på saktevoksende furutrær. De vokser gjerne i høyereliggende områder, og selv om Malmfuru alene ikke er en kvalitet som er optimal som ubehandlet utvendig kledning, må man også stille krav til andelen kjerneved i Malmfurua.

Kjerneved er den døde veden som er i midten av furustokken. Den har ikke lengre noen funksjon i vann- og næringstransporten i treet og vedcellene er på en måte impregnert i harpiksstoffer som da tetter porene mellom cellene.


Disse 3 kledningstypene kan også males og beises hvis du ønsker det. Vi anbefaler uansett å regelmessig vaske kledning på huset eller hytten din. Du bevarer treet og overflaten på en mye bedre måte, samtidig som du slipper veistøv, grønske og annet biologisk materiale fester seg til kledningen. Et rent hus er et godt hus.

Vi har inngående kunnskap og lang erfaring i å jobbe med nettopp vedlikeholdsfrie kledningstyper, enten de heter sibirsk lerk, Accoya eller Kebony.

Si Bygg har bygget og levert en rekke hus og hytter med forskjellig kledning, så ta gjerne kontakt med oss for en hyggelig prat om hva som finnes og hva vi anbefaler for nettopp deg.

Flere saker

Jobbmuligheter

Vi tilbyr konkurransedyktige betingelser og ordnede forhold. Er du flink, har godt humør og mye engasjement oppfordrer vi deg til å søke!

Read more

Trenger boligen din en fornying?

Ta kontakt med SI Bygg for en uforpliktende og gratis befaring. Vi tar befaring på stedet, gir deg gode kunnskaps- og erfaringsbaserte forslag, skisser og tegninger, og selvsagt kostnadsberegninger.

Read more